De fleste av oss går i skjorter, trøyer eller topper av bomull om sommeren. De hvite duskene på bomullsplanten blir til lette plagg, som er behagelige mot huden, skriver TV2.no.

Men når temperaturen kryper nedover og passerer null skifter mange av oss til tynne ulltrøyer og bukser innerst, ullgenser, og votter og lue om det er kaldt nok.

Hva er det som er så magisk med ull?
Det danske nettstedet forskning.dk har spurt Ulla Mannering, som er forsker på tekstiler på Nationalmuseet.
– Der er egentlig to grunner til at ull er varmere en andre tekstiler, svarer hun. Den ene er at ull tar opp fuktighet bedre, den andre årsaken er at ulltrådene inneholder mer luft enn andre materialer.

Vann leder varme veldig effektivt, det er derfor du fryser lettere dersom du er svett og våt. Ullstoffet klarer å absorbere mer av svetten enn bomull, hele 30 prosent av sin egen vekt uten å kjennes fuktig. Du holder deg derfor tørr og varm lenger med en ulltrøye mot huden.

I motsetning til vann leder luft varme ganske dårlig. Det er derfor viktig å holde på den luften som kroppen din varmer opp. Ulltrådene består av fibre som er mye mer krusete enn bomullsfibre. I tillegg er de dekket med skjell, som holder fibrene fra hverandre. Dette gjør at det er plass til mye god og varm luft i selv en tynn ulltrøye. Mye mer enn i en bomullstrøye, som er laget av glatte og tette fibre.

Det at ull er så luftig, gjør at selv en tykk ullgenser er kald dersom det blåser. Det skal lite vind til å blåse bort all den varme luften, og erstatte den med kald. Du må altså ha en vindjakke ytterst dersom ullgenseren skal gjøre nytten sin.

Ull har flere gode egenskaper enn å holde deg tørr og varm. En bomullstrøye må du skifte hver dag dersom du ikke vil lukte svette. En ulltrøye kan du bruke mye lenger. Årsaken er at ull inneholder et fettstoff, lanolin. Fettet gjør at ullen ikke blir skitten så lett, og det reagerer med svette og danner såpe. Ulltrøyen "vasker" altså seg selv. Det skal høyere temperatur til for å sette fyr på ull enn bomull og syntetiske tekstiler. Skulle ullgenseren din ta fyr sprer flammene seg langsomt, og ullen smelter og drypper ikke.