En del har kanskje hørt om Italienske Val di Fassa i forbindelse med langdistanse-langrennsløpet Marcialonga, men for de fleste nordmenn er nok de mange alpinperlene her nokså ukjente blandt alle mulighetene når skiferieplanene skal legges. Her får du 10 gode grunner til å besøke denne hemmeligheten i de italienske Dolomittene. Og har du enda ikke prøvd en skiferie i Italia, er nettopp det i seg selv grunn nok til å booke reisen nå!


1. Skiløypene
Val di Fassa er en av de største og mest velrenomerte feriestedene i Dolomittene. Med sine 9 forskjellige skisteder, bunnet sammen av moderne heisystemer og en velfungerende skibuss-ordning, gir denne dalen deg tilgang på totalt 235 løypekilometer fordelt på 128 nedfarter for alle ferdighetsnivåer, inkludert den nye svartløypa «Vulcano» på Buffaure i Pozza di Fassa.


2. Offpisten
Som frikjører har du mye å ta av i og rundt de forskjellige anleggene i Val di Fassa. Det kan også hende du opplever konkurransen om førstesporene noe mindre hard her enn mange andre steder. Fortsatt holder de aller fleste italienere seg i løypene, og listen over mer berømte frikjøringsdestinasjoner med betydelig flere tilreisende pudderhunder er lang. Ikke desto mindre er områdene i Val di Fassa enorme, høydeforskjellene er gode og terrenget er spennende, særlig for de som er klare for å prøve rennekjøringen som er så særegen for Dolomittene. Noen av de ikke altfor ekstreme og lett tilgjengelige offpiste-klassikerne er Marmolada-breen i anlegget Possi Fedaia, nordsiden av Col Margherita i San-Pellegrino-passet samt Val Lasties og Val Mezdi på Saas Pordoi.


3. Landskapet
Fjellformasjonene i Dolomittene er unike og ganske fantastiske bare å se på. Å stå på ski mellom de loddrette veggene i sin karrakteristiske gyldne brune farge i kontrast mot den hvite snøen er en opplevelse for livet. Gondolturen opp til Saas Pordoi, «Dolomittenes Terrasse», er i seg selv en severdighet, og vel oppe på 2.950 meter over havet åpenbarer det seg en fantastisk panoramautsikt som seg hør og bør i Italia i Italia selvfølgelig kan nytes sammen med en ekte italiensk espresso eller noe annet fra menyen til Rifugio Maria.


4. Rundturene
Val di Fassa ligger midt i fire av de mest kjente ski-rundturene som Dolomittene er berømt for: «Sallaronda», «Great War», «Panorama» og «TreVAlli». Dagsturer som dette er vi nordmenn kanskje mest vant til å gjøre med fjellski og uten hjelp av heiser, men særlig for familier er dette en spennende måte å tilbringe dagen på fjellet og kjøre fra anlegg til anlegg i nye løyper hele tiden. (Heiskortet «Dolomiti Superski» som dekker enda flere anlegg anbefales).


5: Parkene
Val di Fassa har også bra tilbud til jibberne. De største terrengparkene er Dolomiti Park i Belvedere (Canazei), som også har Big-Air-pute, Sanpe Snowpark i San Pellegrino Pass, som har en amerikansk slopestyle-løype, og Ston8 i Ciampac (Alba di Canazei), som har et kjempeutvalg av parkelementer.


6: Maten
Et viktig og meget velsmakende argument får å legge skiferien til Italia er maten. De fleste av oss nordmenn elsker det Italienske kjøkken, inkludert både vinen og kaffen, og gjerne også prisene. På toppen av gourmetpyramiden finner du to Michelin-restauranter i Val di Fassa, men både på toppen av fjellene og jevnt over i landsbyene er maten og utvalget fantastisk, og det blir aldri feil med pizza eller pasta i Italia. Legger du turen til Mars anbefales mat- og drikkefestivalen «Til bords med Dolomitt-feen», som arrangeres av de beste restaurantene i Moena (smaksmeny fra 50-60 euro inkludert vin).


7. Bad og velvære
Etter noen dager på ski er det ikke dumt med litt hvile og omsorg for kroppen. I Pozza de Fassa ligger Spa-senteret Terme Dolomia, som er bygget rundt den svovelholdige Aloch-kilden, historisk kjent for sine helsebringende egenskaper. I Canazei finner du Eghes Wellness Center og badelandet Dòlaondes som appelerer til hele familien med sitt komplette tilbud fra romersk bad, trenginsfasiliteter og spa-behandlinger til vannsklier og flere innendørs bassenger samt utendørs saltvannsbasseng.


8. Afterski
Start gjerne på Paradis i Canazei, en av de mest populære utestedene i dalen, beliggende i et gammelt høyloft og innredet med i tradisjonell alpestil. Når du har fått varmen her er det bare å begi seg videre fra pub til pub. Natt-taxi er tilgjengelig etter at skibussen slutter å gå.


9. Alternative aktiviteter
Skulle du eller noen i følget mot formodning bli lei av skikjøringen ide 9 anleggene finnes det selvfølgelig andre aktiviteter å velge mellom, og gode muligheter til å nye stillheten i fjellet. For eksempel går det an å ta en vandring på truger innover Val Duron, Val San Nicolò, Monzoni eller Fuchiade. Ellers anbefales en kjelketur, som gjerne kan gjøres om kvelden og kombineres med middag på en av alpehyttene. For de som vil lenger bort fra sivilisasjonen går det an å ta en randonnee-tur med overnatting i Rifugio Passo Principe på 2.600 m. (åpen alle helger i Mars og April).


10. Kveldskjøring
Hvis du fortsatt har mer energi i kroppen og føler for å spenne på deg skiene når kvelden kommer er svartløypa Aloch i Pozza åpen og belyst Onsdager og Fredager fra 7:30 til 10:00.