Sogndal har seilet opp som en favorittdestinasjon for pudderhunder i Norge, og er fast tilholdssted for mange av landets ivrigste skikjørere og toppturfolk. Dette er ikke uten grunn. Rundt Sogndal finner du mengder av fantastiske og lett tilgjengelige toppturfjell, og ofte kommer det mye snø. Legger du en miniskiferie til Sogndal har du to alpinanlegg med fantastisk offpiste å boltre deg i (Sogndal Skisenter og Sogn Skisenter,) samt massevis av toppturfjell å gyve løs på med feller.

Rett innenfor Sogndal Skisenter, Hodlekve, ligger toppturfavoritten Togga. Her i området ligger de gode toppturalternativene på rekke og rad, men Togga er på mange måter det ultimate toppturfjellet, med null anmarsj, effektive 750 høydemeter, flere alternative nedkjøringsruter og knallbra frikjøringsterreng både i skogen og over tregrensen.

Togga er en relativt kjapp og enkel topptur som kan gjøres unna på et par timer for de kjappeste, og som gir maksimal valuta for hvert steg. Fjellet er dog skredutsatt, særlig på østsiden. Det er viktig med riktig veivalg, og hvis en har tenkt til å oppsøke noen av de fristende flankene og bratte sidene som går ned fra ryggen er det viktig med god kunnskap til skredvurdering. De tre hundre høydemeterne med Bjørkeskog i bunn byr på fantastisk kjøring også i snøvær, men turen hele veien til toppen er best å gjøre i godt vær, både for utsikten og sikkerheten sin del.

Turen til Togga starter på den dedikerte toppturparkeringen ved riksvei 5, noen kilometer fordi skisenteret. Derfra er det strake veien opp gjennom skogen og langs ryggen opp til varden. Her er det ganske bratt hele veien, men med mindre du er veldig tidlig ute er det som regel noen andre som har brøytet spor. Uansett er det bare å nyte utsikten oppover langs ryggen over tregrensen, og glede seg til nedturen.

Den vanligste og sikreste ruten ned fra Togga følger samme rygg som oppstigningen, men ved stabile snøforhold er det mange alternativer for nedkjøring på begge sidene langs toppryggen. Bare husk å se deg godt rundt. Ta deg tid til å planlegge linja for neste dag og neste topptur før du peker skituppene mot dalbunnen.