Laax er en fremadstormende vinterdestinasjon, som nylig for andre gang ble kåret til beste sveitsiske skianlegg. Destinasjonen ligger i kantonen Graubünden sammen med klassiske vintersportssteder som St. Moritz og Davos. Laax tilgjengelig innenfor 1½ time kjøring fra Zurich og 3 timer fra München eller Milano. Skianlegget er kjent som vert for Burton European Open og har i de seneste årene gjort store investeringer. Vi hadde det flott da vi var der for 5 år siden, men hadde lyst til å se nyvinningene. Laax skuffet ikke, så her er 5 gode grunner til å besøke nettopp dette skianlegget på neste alpetur. 
 

Bakker & Terreng:
235 kilometer med preparerte skibakker gjør Laax til et av de større skianleggene i Alpene. Skiområdet dekker totalt hele 100 kvadratkilometer, hvorav 70% ligger over 2000 meter over havet. 29 heiser gir god tilgang til store deler av området. Midt i anlegget ligger toppen Crap Sogn Gion, som er utgangspunkt for mange lette og krevende løyper, samt middels bratt off-piste terreng mot Plaun, Falera eller Treis Palas. Her fant vi godt preparerte bakker og enkel tilgang til pudder både over og under tregrensen.      

For de som søker større utfordringer, fins det noe brattere terreng fra La Siala eller bakenfor Lavadinas. I tillegg er det varierte off-piste muligheter fra toppen av isbreen Vorab. Vi vil likevel understreke at Laax i hovedsak består av lette til middels krevende løyper og terreng. Når det er sagt, så er det store skiområdet såpass variert, at de fleste vil kunne finne passende skiforhold.

Ved siden av flotte løyper og stort terreng, så tilbyr Laax både snøbrett- og freeskimiljøet imponerende terrengparker med halfpipes i ulike størrelser.Parks & Pipes:
Uavhengig om du er nybegynner, viderekommen eller ekspert, så kan du få utbytte av terrengparkene ved Crap Sogn Gion. Dette er det råeste vi har sett innen parker. Laax kan blant annet skilte med verdens største, permanente halfpipe. Ved siden av ligger en mindre pipe og egen heis, samt en terrengpark for avanserte kjørere. 

Det er tilsammen 4 ulike parker for alle ferdighetsnivåer. For tilskuere fra heisene er det kanskje mest gøy å se på de som øver nye triks, der de lander på den massive luftputen som del av parken Alp Dado. Ellers er det også imponerende å se de som virkelig drar på i de store hoppene. Ettersom Laax arrangerer Burton European Open og ulike freeski-konkurranser, så holder parkene alltid høyt nivå.  

Hvis du fortsatt ønsker å trene mer etter en lang dag i terrengparkene, så kan du ta turen innom Freestyle Academy  

 

Freestyle Academy:
Freestyle Academy er et innendørs treningssenter som huser en gigantisk lekegrind for snøbrettkjørere, skatere, jibbere, klatrere og syklister. 

Lekegrinden består blant annet av trampoliner, slik at besøkende kan øve balanse og koordinasjon. Trampolinene kan også benyttes med tilpassede treningsbrett for mer rettet trening på nye triks. Fra de ytterste trampolinene er det mulig å lande trygt på en stor luftmadrass uansett hvor elleville triksene skulle være. 

Skatere kan leke seg i en stor „pool“ så vel som i minirampen. I tillegg er senteret utstyrt med en klatrevegg og en separat avdeling for barn under 6 år. Hovedattraksjonen til senteret er likevel en formidabel „foampit“ eller skumgummigrop på norsk. Fra den en ene siden kan de med ski, skateboard og sykkel hoppe inn i gropa via 3 store kickere. Alternativt kan du bade i skumgummi fra quarterpipen eller ulike høyder rundt de andre sidene av gropa.   

Alle kan benytte fasilitetene i senteret etter gjennomført introduksjonskurs „Royal Coachman“, som i seg selv er en time med fartsfylt moro under veiledning.  Freestyle Academy er en utvidelse av fasilitetene i Laax og forsterker inntrykket av et vintersportssted i vekst. 

  

Fasiliteter:
Allerede ved ankomst i Laax vil besøkende kunne beskue de store investeringene som har blitt gjort i turistnæringen de siste årene. Fra underjordisk parkeringsanlegg kan du ta heisen opp til moderne overnattingssteder, restauranter og barer som del av Rocksresort. Herfra går en taubane helt til toppen Crap Sogn Gion, samt en gondol med stor kapasitet. 

Siden sist besøk har det blitt satt opp 3 nye stolheiser. Heisene er alle utstyrt med setevarme og skjermede kuppel. I motsetning til andre anlegg som akkumulerer heiser, så virker det som om Laax har satset på relativt få, effektive heiser over store strekk. Gamle heiser blir derfor fjernet og erstattet av nye som åpner opp større deler av fjellet. Til neste år er det allerede planlagt å erstatte enda en heis. Ved La Siala vil det komme en effektiv gondol med større rekkevidde til fordel for dagens stolheis.  

Besøkende tilbringer derfor lite tid i de 29 heisene og mye tid i bakken. Selv i høysesongen har vi ennå til gode å oppleve kø i dette anlegget. I tillegg til topp infrastruktur i fjellet, så er det også verdt å nevne det varierte tilbudet av restauranter. 

  

Matservering:
La oss begynne med å konstatere at prisene Sveits er høye, spesielt etter den markante styrkingen av valutakursen den siste tiden. Dette kommer også til syne når vi spiser ute. Heldigvis vil i de aller fleste tilfeller pris og kvalitet gå hånd i hånd. Her er noen gode alternativer i ulike prissegmenter for å få seg en matbit i skianlegget. 

$$$ - Høyt:
La Vacca – Plaun: Ved heisen i Plaun ligger restauranten La Vacca. Den ser ut som en tradisjonell tipi fra utsiden. Inne finner du en fornem biffrestaurant. Har du bordreservasjon, så kan du sette deg ned sammen med de andre høvdingene og nyte herlighetene fra den åpne grillen. 

Das Elephant – Crap Masegn: På toppen av Crap Masegn, 2477 moh., finner du en gourmet restaurant. Das Elephant består kun av noen få bord, så også her vil det være nødvendig å reservere bord. I tillegg til utsøkt mat er utsikten fra terrassen imponerende.  

 

$$ - Medium:
Capalari – Crap Sogn Gion: Capalari befinner seg på den ene siden av stasjonen ved Crap Sogn Gion. Denne restauranten kombinerer lokalt kjøkken med en smak av Italia.   

Capunseria – Alp Flims-Foppa: På Alp Foppa har et gammelt fjøs blitt ombygd til en stilsikker restaurant. ”Capun” er en lokal spesialitet laget av røye fyllt med ulike ingredienser. 


$ - Budsjett:
Vorab – Vorab: Oppe på isbreen holder en mer tradisjonell restaurant til. Den minner mer om en kantine med selvbetjening, men lokalet er hyggelig og maten er god. 

No Name Cafe – Crap Sogn Gion: Denne kaffebaren i nærheten av terrengparkene serverer god kaffe, smørbrød og andre småretter.

 

Vi hadde ikke muligheten til å teste alle spisestedene for det er mange alternativer i skiområdet. Generelt sett kan besøkende forvente seg god kvalitet i forhold til pris. Eneste unntak som vi opplevde var kantinen på toppen Crap Sogn Gion. Selv som en rimelig alternativ framstår lokalet som utdatert og maten ikke verdt et besøk. 

Utenfor bakkene er utvalget enda større i alle priskategorier. Vi kan trekke fram en spesielt positiv opplevelse litt utenfor turisttråkket. I den lille landsbyen Trin - noen kilometer utenfor Laax, Flims og Falera – ligger Casa Alva. Overnattingsstedet har en fantastisk restaurant. Du vil runde 1000-lappen for en 5-retter med drikke, men så vil besøket også bli husket som et høydepunkt i skiferien.

 

Oppsummering:
Som vintersportssted kan Laax tilfredsstille behovene til de aller fleste skiinteresserte. Skianlegget er stort og variert. Med høye fjell er Laax snøsikkert og heisene holder en svært høy standard. Det virker det som feriestedet primært henvender seg til kvalitetsbevisste familier, samt ski- og snowboardkjørerer som liker seg best i terrengparkene. Dermed blir det desto større plass å boltre seg i for de som foretrekker kjøring utenfor oppmerkede løyper. Uansett preferanser, de som besøker Laax vil kunne forvente seg en hel del moro i skianlegget. Vi hadde det i alle fall fint og besøker gjerne Laax igjen. For ordens skyld nevner vi at vær- og snøforhold har vært gode under våre besøk. Dette kan selvfølgelig være med på å prege vår opplevelse av anlegget. Har du vært i Laax, så del gjerne dine erfaringer med oss og andre lesere!