Tirsdag ettermiddag møttes to av Norges største idrettstalenter for å prøve sitski med formål å sette fokus på ryggmargsskader og stiftelsen Wings for Life. Thomas Jacobsen er læremesteren og fikk ikke en enkel oppgave.
- Tiril, kom igjen da! roper Henrik Kristoffersen etter sin første tur ned barnebakken. Tiril Sjåstad Christiansen setter utfor med stø kurs mot skogen. I siste liten kaster hun seg ned i løssnøen, 30 cm fra trestammen. Å bli stroppet fast i en stol montert på èn ski betyr at dine vanlige reflekser og bevegelsesmønstre er helt satt ut.

Se alle bildene her!


Utøverne møtes først inne på Oslo Vinterpark, anledningen er å sette fokus på ryggmargsskader og stiftelsen Wings for Life. Ambassadør Karina Hollekim har selv opplevd å være lenket til rullestolen men kom tilbake gjennom hard trening og pågangsmot. Hun forteller om historien til Wings for Life. I 2003 ble Hannes, sønnen til motorsportlegenden Heinz Kinigardner lammet fra halsen og ned i en ulykke. Drevet av denne episoden gikk Heinz sammen med Dietrich Mateschitz og stiftet Wings for Life Foundation. Eneste mål er å finne en kur mot ryggmargsskader og i 2014 ble første utgave av Wings for Life World Run arrangert på 35 steder over hele verden. 35 000 løp for de som ikke kan. 24 millioner kroner ble dedikert til forskning.
- Det kan skje meg også, det finnes ingen garanti, og det er mange alpinister som sitter i rullestol. Det er ingen tvil om at man stiller opp for denne saken, sier Henrik.

Tiril har nettopp kommet tilbake fra kneskade og tok 3. plass i worldcup forrige helg. For henne er ikke løping det ideelle for et operert kne.
- Det er kanskje ikke optimalt, men for en god sak gjør jeg alt. Poenget er ikke hvor langt jeg løper, men at jeg stiller til start, sier Tiril.

Mark Züchner er invitert for å snakke om hva en ryggmargsskade innebærer og hvor forskningen står i dag. Han er seksjonsoverlege på Rikshospitalet og fagansvarlig kirurg på alle inngrep som omhandler ryggraden. Han er også tungt involvert i forskningsarbeidet i Norge. Det er ikke bare evnen til å gå som blir påvirket ved en ryggmargsskade, for mange er det en større belastning å miste kontrollen på blære/tarm og seksualfunksjon.
- Bare det å kunne stå og pisse igjen hadde vært greit, kommenterer Thomas fra rullestolen.

Forskningen går framover og det nås stadig milepæler i arbeidet med å gjenvinne kontakten mellom hjernen og den brutte delen av ryggmargen som er skadet. Det er en lang vei fram og Mark understreker at fagmiljøet er der, men det trengs ressurser og penger for å drive forskningen videre. Og det er hovedmålet til Wings for Life World Run; å samle inn midler som uavkortet går til forskning.
- Jeg har aldri prøvd det før, men det ser ut som en vill balansetrening. Og både jeg og Henrik er konkurransemennesker, så jeg tror det blir gøy, forteller Tiril.

Vel ute i Funkisparken på Oslo Vinterpark får de utdelt hver sin sitski og Thomas passer på at de er godt stroppet fast til stolen. Ustøe får de hjelp inn og opp heisen, men på toppen skal de sette utfor helt alene. Som ekte konkurransemennesker har de begge vært tøffe i trynet på forhånd men tonen endrer seg fort når de prøver seg i praksis. Både Tiril og Henrik velter på første forsøk men ingen gir seg og svingene sitter bedre og bedre for hver tur.

Etter en del nestenulykker foran en nervøs læremester oppsummeres opplevelsen slik:
- Jeg ser på Paralympics, og jeg føler at de har større baller enn meg, sier Henrik om sin nye erfaring. Tiril var nær ved å kræsje i et tre da hun nektet å legge seg ned før siste øyeblikk. Et tegn på at disse utøverne er dedikerte, uansett hvilken sport de utøver.

Søndag 3. mai kl 13:00 står de begge på startstreken i Stavanger, forhåpentligvis sammen med 1000 andre i Norge og 50 000 globalt.