Norge

Dag 1: Gjendesheim - Bessheim - Memurbu

18th March 2015 | Skiinfo.no

Dag 1: Gjendesheim - Bessheim - Memurbu

Dag 1 - Jotunheimen Haute Route

Vårt ruteforslag er å starte fra Gjendesheim/Bessheim og gå vestover gjennom hjertet av Jotunheimen. Gå over noen av Norges ikoniske fjelltopper, på vei mot vestsiden av nasjonalparken. Turen tar seks dager. Den inkluderer fem overnattinger på fjellhytter og bestigning av minst seks-syv 2000 metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen. Hver dag består av rundt 15 km gåing og mellom 1000 og 1500 meter vertikal stigning. Det ligner dagsetappene på den originale Haute Route, men fordelen i Jotunheimen er at den relativt lave høyden over havet gjør hver dag betraktelig enklere enn i Alpene. Dessuten er det under dårlige værforhold alltid mulig å følge en kvistet løype til neste hytte. Dette står i kontrast til den originale Haute Route, hvor det å sitte værfast er vanlig, og man må være heldig med vær og føre for å kunne gjennomføre hele turen.

Ruteforslaget er å starte fra Gjendesheim/Bessheim og gå vestover gjennom hjertet av Jotunheimen.  - © Johan Wildhagen / Palookaville.no

Ruteforslaget er å starte fra Gjendesheim/Bessheim og gå vestover gjennom hjertet av Jotunheimen.

Foto: Johan Wildhagen / Palookaville.no
 

På dag 1 følger ruten den merkede vinterløypa fra Gjendesheim eller Bessheim til østenden av Bessvatn. Går du fra Bessheim, går du rett vestover og derfor tar sola lite tak. I påsken, når sola er sterk på fjellet, kan dette faktisk være en fordel. Fra Bessvatn følger man ryggen opp til Bukkehø og videre opp til toppen av Besshø (2258 moh.). Det er en fin tur oppover, slak og grei stigning. Besshø er et mektig fjell, en overgang mellom de snille fjellformasjonene i øst og de mer alpine, spisse på nord- og vestsiden. Utsikten er utrolig. Herfra ser du sørover over Valdres og Gudbrandsdalen. En av de fineste utsiktstoppene på denne kanten. Du står over Besseggen og ser ned på Bessevatn og Gjende. Og du ser ruta di videre.

Ruteforslaget er å starte fra Gjendesheim/Bessheim og gå vestover gjennom hjertet av Jotunheimen.  - © Johan Wildhagen / Palookaville.no

Ruteforslaget er å starte fra Gjendesheim/Bessheim og gå vestover gjennom hjertet av Jotunheimen.

Foto: Johan Wildhagen / Palookaville.no
 

Nedkjøringen foregår i vestrenna, eventuelt på vestryggen hvis det er skredfarlig. Vestrenna starter hardt og bratt. Alternativet er å gå ned på ryggen, og gå inn i renna lenger ned. Derfra følger man det naturlige høydedraget til Memurubu. Ved dårlig vær går man direkte over Gjende til Memurubu langs merket løype.


Gjendesheim: Ligger plassert ved en av de viktigste innfallsportene til den østlige delen av Jotunheimen. Gjendesheim har 185 senger, fordelt på 1-, 2- og 4- sengsrom med sovesaler i et eget hus. På menyen står lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører.
Les mer om Gjendesheim på UT.no

Bessheim: Ligger øst i Jotunheimen like ved riksvei 51 over Valdresflye. Hytta har totalt 150 sengeplasser og er betjent fra midten av februar. Bessheim har også 27 rom inne på fjellstua med oppredde senger hvor de fleste rommene har eget bad med dusj og toalett.
Les mer om Bessheim på UT.no

 

Annonse

Annonse

Dagens snøfall