Da vi først hørte om Jotunheimen Haute Route ble det stor glede her på kontoret. Endelig hadde noen satt opp en rute det går an å gå. Derfor tok vi kontakt med mannen bak opplegget for å få vite mer.

Se hele ruten her!

Stian Hagen er en av to bak Jotunheimen Haute Route.
- Ideen til Jotunheimen Haute Route started med at jeg og Johan Wildhagen var på topptur i Marocco, hytta vi bodde på var av relativt dårlig standard og det var vanskelig å finne bra snøforhold. Jeg hadde gått og grublet en stund på nye topptur konsepter i norge og vi begynte med å snakke om å finne en fin tur i norge. Jeg er oppvokst med en far some jobbet i Turistforeningen og tilbrakte mange vinter og påskeferier i Jotunheimen som barn og hadde gode minner derifra, så vi bestemte oss for å ta en prøve tur der på våren for å sjekke mulighetene. Vi snakket med bestyreren på Leirvassbu og fortalte om prosjektet, han tente på ideen og inviterte oss på fri kost og losji. 

I denne serien på Skiinfo presenterer vi hele turopplegget til Stian og Johan.
Vi tilbrake en uke på Leirvassbu den våren og utforsket mulighetene, da jeg kom hjem til Chamonix brukte jeg masser av tid på å se på kart og bilder ifra Jotunheime for å prøve å sette sammen en ukes tur som kunne by på fin skikjøring. Etter utallige timer hadde jeg funnet en rute som virket som den hadde potensialle, og neste vår gikk vi ruta for første gang.
Jeg har jobbet som professionel skikjører i 20 år og har sett at trenden har gått ifra ren frikjøring til toppturer, noe som passer Norges geografi perfekt. I de fjellområdene som passer best for skikjøring er det ikke befolknings grunnlag for store skianlegg så topptur en en perfekt måte å oppleve de flotteste fjellene vi har her i landet. 

Hvorfor følte dere vi trengte en egen Haute Route i Norge?
- Jotunheimen ble litt glemt da topptur bølgen startet i Norge, mye av fokusen ble på Nord Norge og Vestlandet. Det er ingen ting feil med disse områdene, men Jotunheimen har endel ting som i mine øyne gjør at det passer enda bedre for toppturer, blandt annet er det masser av fine hytter, mere stabilt vœr og det er ikke feil at man slipper og bruke første og siste delen av turen i tett bjørke skog. Jotunheimen ligger også relativt nœrme for en stor andel av befolkningen, sier Stian.

Hvem passer Jotunheimen Haute Route for?
- Turen er lagt opp slik at det skal fungere for mange forskjellige nivåre av topptur entusiaster. Oppgangene er enkle og det er mange forskjellige varianter på nedkjøringene slik at man kan velge etter nivå. Dagsmarsjene er på ca. 1200 høyde meter og rundt 12km i disstanse noe som skulle fungere for de fleste. Det er også mulig å dele turen i to, slik at hvis man ikke er konfortabel med, eller har tid til å gå en hel uke, kan spre det ut over to lang helger.