Skisenteret «Les 2 Alpes» ligger i den sørlige delen av de franske Alpene, er landets nest eldste anlegg etter Chamonix, og byr først og fremst på hele 220 km med preppa løyper. Men vi har tatt en nærmere titt på denne destinasjonen, som vil vise seg like lett å hate som å elske.

«Les 2 Alpes» i de franske Alpene er svært mange ting. Turoperatører har lenge fristet og forledet reisende hit med store områder, lange løyper og et fantastisk uteliv. Sammen med en relativt lav pris på heiskort og overnatting har reisemålet lenge vært et rimeligere alternativ til for eksempel Val d'Isere og Tignes.

Landsbyen knytta til stedet ligger på 1.650 m.o.h., men løypene strekker seg i all hovedsak over en enorm isbre mellom 3200-3600 høydemeter, hvilket betyr at det er stødig forsyning god snø der oppe. Faktisk er det Europas største «skiable glacier», som gir enorme bakker og god plass til gigantiske svinger. Her kan du virkelig få tillit som skiløper på perfekt preppede løyper i snø som ikke endrer seg gjennom dagen. Problemet med et stort og åpent bre-område er at vinden regjerer der oppe, og tar dessverre ofte over. Den kan være iskald og den kan være lynrask! 

Videre ned fra breen møter du et moderne skiområde med raske stolheiser der køene bare formes i de travleste ukene. Ironisk kanskje, men for nybegynnere er det om å gjøre og komme seg opp så høyt som mulig, for der oppe på breen er det flatt og åpent område. Og ALLE bakkene ned mot byen er svarte løyper, og ofte svært isete. Veien ned til byen på ettermiddagen er ikke for barn og slitne bein. Mange velger da å ta en gondol ned fra toppen.

Dette er imidlertid i endring. Mangeårige planer har de to siste årene vært i utfoldelse. «Les 2 Alpes» er opptatt med å bygge en ny, blå løype som er tenkt skal «revolusjonere» feriestedets skiområde. Det blir gondol hele veien opp fra byen, og skimuligheter på en blå løype fra toppen av breen hele veien til bunnen av feriestedet. Det skal også plantes 12.000 trær. Som formodentlig vil ta av litt for vinden. Den 5. desember 2015 skulle den nye blå løypa åpnes. Spennende! 

Parken: «Les 2 Alpes» er også kjent for sin gode park. Den er perfekt shapet hver dag, og har utgjort del av parken for VM i freestyle-ski. Det er gigantiske kickere og en veldig bra halfpipe, men også fine linjer med rails. I tillegg er det en dristig skicross-bane du kan kjøre kappløp i. Den erfarne park-rotte har med grillmat i sekken, for i godt vær tennes grillen opp rett der, i parken.

La Grave: På motsatt side av løypekartet piste ser man et sted som heter La Grave. Dette regnes genrelt som en av verdens beste off-piste område, og er definitivt et sted verdt å besøke. 

Byen: «Les 2 Alpes» har faktisk en lang og inspirerende bygate full av butikker hvor du kan bruke alle pengene dine på høyteknologisk utstyr! Hvis det lokalbefolkningen omtaler somo «2Alpes-stormer» kommer og heisene stenges, er det ikke en dårlig idé å utforske noen av de mange små, men fete butikkene langs denne hovedgaten.

I byen finner du også mange riktig så fine restauranter. Vi kan absolutt anbefale den koselige «Les Sagnes» og «Les Cellier» hvis du er i humør for koselig peis og store steker tilberedt over åpen ild. Ekte fransk fjellmat som raclette, tartiflette og fonduer. Foretrekker du en burger eller meksikansk mat kan Smokey Joes anbefales sterkt. Denne norsk-eide restauranten serverer store porsjoner og lange kvelder som ofte ender opp med å sitte i baren og drikke Corona. 

Uteliv: Hvis du vil ha litt mer ut av byen, og ikke nødvendigvis har tenkt til å være oppe før fanden får sko på er Les 2 Alpes kanskje de franske alpenes motstykke til St. Antons ville natteliv. Her er en rekke barer og klubber, og de er fylt med danske, engelske og nederlandske unge som kommer for å dra den helt ut. Så mye at du føler noen har kommet hit uten engang å kjøpe heiskort.

Disco Lávalache, rett mellom de to barene "Lounge Bar" og "Smies", fungerer som sentrum for å drikke seg veldig full og feste hele natten. Det koster litt å komme inn, men du vil nok bli positivt overrasket, det er virkelig liv der!

 

Anbefaling eller ikke. Du skal dra til «Les 2 Alpes» fordi du vil kjøre park eller pudder, det er ikke mange om beinet på pudderet i forhold til mange andre skiområder, og området er relativt lett å navigere. Du skal dra til «Les 2 Alpes» fordi du liker leven og hyggelige turer ut i kveld og natteliv. Du skal derimot kanskje ikke dra til «Les 2 Alpes» om du er nybegynner, og kanskje ei heller er det ideelt for ekspertene. Da finnes det mange andre skiområder som har mer og by på.

Vær forsiktig med hvor billig du velger å bo - det er mange svært små, franske leiligheter i byen! Bruk heller litt ekstra her! 

Og husk å ta en dag med fjellfører inn i det fantastiske «La Grave». Det vil være en dag du aldri glemmer - uansett hvor mye snø det er der.

Vi gir «Les 2 Alpes» 3 av 6 stjerner: 3 fordi området har alt for den komplette skiløper, men ikke mer fordi byen rett og slett har for mye betong og dårlige leiligheter.