Norge

En inspirasjon til eventyr, historier og toppturer

22nd November 2016 | NOREXPLORE

Norexplore vil gjerne motivere deg til å komme ut på både små og større turer i naturen. Her er de på Svalbard.

Norexplore vil gjerne motivere deg til å komme ut på både små og større turer i naturen. Her er de på Svalbard.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Visste du at en Jotne var en kjempemessig skapning i norrøn mytologi? Den holder til på Utgard i Jotunheimen, midt blant spisse tinder, grågrønne brevann og dype isbreer. Blir du med på tur?

Når man er født i et land som Norge er det lett å overse det utrolige mangfoldet i naturen rundt oss. Fjell, fjorder og daler er gjerne bare statister i et travelt hverdagsliv, hvor Snapchat og hva som er til middag etter jobb blir viktigere enn å ta en kikk på utsikten. Noen steder i Norge kan man kjøre over vidder som strekker seg ut i alle retninger.

Ta deg tid

Det er viktig å ta seg tid til å oppleve naturen. Muligheter for strabasiøse fjellturer i all slags landskap, avslappende padling gjennom fjorder og i fjellvann, og sykkelturer gjennom langstrakte daler blir gjerne oversett i en travel hverdag. Men mulighetene er der, både for korte avbrekk fra hverdagsregimet, og for lengre og mer planlagte eventyr. Hvert eventyr, hvert område og hver aktivitet har sin sjarm og sin personlige identitet. Dette får skuldre til å senke seg, adrenalinet til å hoppe og danse, pusten til å bli tyngre, og opplevelser samler seg på det interne minnet.

På vei ned fra Besshø. Når man kikker utover det trolske landskapet er det lett å la tankene flyte avsted før man blir dratt tilbake i nuet av utfordrende og bratt landskap.   - © Tor Berge - Norexplore

På vei ned fra Besshø. Når man kikker utover det trolske landskapet er det lett å la tankene flyte avsted før man blir dratt tilbake i nuet av utfordrende og bratt landskap.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Norrøn mytologi

For å introdusere et av de mest spektakulære fjellområdene i Norge, skal vi innom den spesielle gudelæren som var utbredt blant de nordiske folkene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene i førkristen tid. En Jotne er en kjempemessig skapning i norrøn mytologi, som holder til på stedet eller borgen Utgard, som igjen ligger i Jotunheimen. Jotnene er i myten beskrevet som æsene fra Åsgard sine fiender. De norrøne gudene Odin og Tor er stadig i kamp med disse Jotnene, som ble sagt å en gang gjemme Tors hammer flere mil under de mektige fjellene. Dette var for å kunne tvinge igjennom et giftemål med den vakre gudinnen Frøya.

Høgruta - en av mange muligheter

Grunnen til at denne norrøne mytologien er relevant når vi skal beskrive Høgruta, er at området gir en følelse av at man ikke er alene, og man skjønner hvordan historier og eventyr kan vokse ut fra dette området. Det langstrakte landskapet ligger allerede 1000 meter over havet, og fjellene strekker seg opp i alle retninger. Enorme daler med grågrønne brevann, massive fjell uten vegetasjon, spisse tinder og dype isbreer. Det er nærliggende med skumle tanker om både troll og andre fantasivesener. En sann inspirasjon til eventyr og historier, og ikke minst toppturer! 

Guttene i filmproduksjons-selskapet Norexplore AS skal gjennom denne artikkel-serien ta deg med inn i Jotunheimen, og vise deg noen av opplevelsene som finnes her på vinteren.

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!