Norge

Dag 1 – Gjendesheim til Memurubu over Besshø

22nd November 2016 | NOREXPLORE

Start fra Gjendesheim. Fra venstre Sindre Ege, Stian Helleren, Bjørn Sørland og William Evje Nodland klare for tur!

Start fra Gjendesheim. Fra venstre Sindre Ege, Stian Helleren, Bjørn Sørland og William Evje Nodland klare for tur!

Foto: Tor Berge - Norexplore

Turen starter ved østsiden av Gjende, og vanlige utgangspunkt er Gjendesheim eller Bessestuen. Vi lå over en natt på Gjendesheim og startet turen derfra, etter lengre kjørerturer fra Stavanger og Bergen. Allerede ved ankomst til Gjendesheim er landskapet slående vakkert. Man har utsikt innover Gjendevatnet, med Knutshøe og Besseggen som tårner opp på sidene. Innerst kan man skimte Surtingssue, en topp man er innom senere på turen. Det trolske og mektige landskapet setter stemningen for det som viser seg å være et toppturparadis på norsk jord.  

Bessevatnet ligger foran oss og bak tårner Besshø. Vi valgte en rute til høyre for bildet for så å trekke mot venstre på grunn av vindtransportert fokksnø på hitsiden av Besshø.   - © Tor Berge - Norexplore

Bessevatnet ligger foran oss og bak tårner Besshø. Vi valgte en rute til høyre for bildet for så å trekke mot venstre på grunn av vindtransportert fokksnø på hitsiden av Besshø.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Flere valgmuligheter

Ruten fra Gjendesheim følger den merkede vinterløypen opp til østenden av Bessvatn. Herfra kan man enten følge ryggen opp til Bukkehø og derfra videre til Besshø, eller man kan trekke rundt Bukkehø og opp fra nord-østsiden av Besshø. Vi valgte sistnevnte rute på grunn av den sterke vinden som la igjen ustabil fokksnø langs ryggen ved Bukkehø. 

Første etappe er på rundt 16 km og 1258 høydemeter. Skyene satt lavt den første dagen og gjorde landskapet enda mer drømmende.   - © Tor Berge - Norexplore

Første etappe er på rundt 16 km og 1258 høydemeter. Skyene satt lavt den første dagen og gjorde landskapet enda mer drømmende.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Vakker utsikt

Ved ankomst Besshø er utsikten upåklagelig. Man skjønner at den urbane overklassen midt på 1800-tallet begynte å ta i bruk parken for rekreasjonsmulighetene som fantes der. For det er virkelig balsam fra sjelen å kikke ut over et slikt landskap. Fra toppen av Besshø ser man utover det langstrakte landskapet mot øst, mens i motsatt retning kan man se hvor ruten går videre. Der venter spissere fjell og brattere daler. 

Det er ikke alltid man blir møtt med panoramautsikt, da været i Jotunheimen er vanskelig å forutse. Stemningen i gruppen var imidlertid god med engasjerte diskusjoner.  - © Tor Berge - Norexplore

Det er ikke alltid man blir møtt med panoramautsikt, da været i Jotunheimen er vanskelig å forutse. Stemningen i gruppen var imidlertid god med engasjerte diskusjoner.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Spektakulær nedkjøring

Den sterke vinden og en relativt snøfattig vinter gjorde at vi måtte se langt etter myk påskeslusj under vår tur, men nedkjøringen er likevel en spektakulær opplevelse. Vi valgte den bratte rennen til venstre for oppmerket løype, noe som var litt optimistisk med den isete skaren. Stegjern og isøks er å anbefale både på turen opp og ned langs ruten, slik at man har redskaper til å gjøre trygge valg på utsatte områder. Det er ingen spøk å miste grepet i de bratte fjellsidene.  

Video

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!