Norge

Dag 2 – Fra Memurubu til Glitterheim over Surtingssue

22nd November 2016 | NOREXPLORE

Her er vi på vei over isdekte Hesttjønne på vei opp mot Hestdalen. Det kan være greit å være obs på at fjellsidene er bratte på begge sider, og man må vurdere skredfare, vindretning og forhold før man velger rute.

Her er vi på vei over isdekte Hesttjønne på vei opp mot Hestdalen. Det kan være greit å være obs på at fjellsidene er bratte på begge sider, og man må vurdere skredfare, vindretning og forhold før man velger rute.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Etter første etappe kan det være fint å ta inn på Memurubu for en god natts søvn. Det er en turisthytte som ble satt opp på slutten av 1800-tallet, noen kilometer øst for Gjendesheim. Dette et fint utgangspunkt for ruten videre opp til toppen av Surtningssue (2368 moh.) Man kan velge å gå over ryggen via Raudhamnan (1893 moh) eller gjennom Hestdalen. Vi valgte sistnevnte på grunn av det lave skydekket og sterk vind. Det er en dal med bratte fjellsider rundt, og man bør gjøre en god vurdering av skredfare før man går inn gjennom dalen. Etappen fra Memurubu til Glitterheim er på 18 kilometer med 1400 meter stigning. 

Siste del av Hestdalen er bratt, men lite snø gjorde at uren ble eksponert og ga ekstra feste til beina i forhold til den isete skaren. Selv med mye snø så hjelper det ujevne underlaget å holde på snøen, men man må ta gode forholdsregler og vurdere snøforhold.   - © Tor Berge - Norexplore

Siste del av Hestdalen er bratt, men lite snø gjorde at uren ble eksponert og ga ekstra feste til beina i forhold til den isete skaren. Selv med mye snø så hjelper det ujevne underlaget å holde på snøen, men man må ta gode forholdsregler og vurdere snøforhold.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Trolsk landskap

Med et skylag som fremdeles ikke ville rikke på seg, fortsatte de trolske inntrykkene å bre seg mens vi nærmet oss Surtingssue. Man lager fort sine egne historier mens man rusler i sin egen lille verden oppover det mektige fjellet, med vinden som pisker snø mot ansiktet og en hvit tjukk tåke som kryper tettere og tettere sammen. 

Sindre er på vei inn i nødhytten, som fremdeles er vanskelig å se selv om fotografen står kun 20 meter unna. Det kan være et kjærkomment syn om man er ute for dårlig vær.   - © Tor Berge - Norexplore

Sindre er på vei inn i nødhytten, som fremdeles er vanskelig å se selv om fotografen står kun 20 meter unna. Det kan være et kjærkomment syn om man er ute for dårlig vær.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Søkte ly i redningshytte

På veien opp til Surtningssue finnes det en redningshytte med plass til 5-6 personer om man sitter tett sammen. Vi hadde et håp om å treffe på denne i tåken, for å ta en velfortjent lunsj i lune omgivelser. Den ligger noen hundre meter fra toppen og står ulåst. Den er innredet med to benker og et bord, og er nylig totalrestaurert, mens utsiden har beholdt sitt fine preg med murt stein. Hytten ble satt opp først på slutten av 1800-tallet, etter at vertinnen på Memurubu tok seg opp på Surtningssue og ble overrasket av dårlig vær.  

Resten av gruppen prøver å finne en vei ned til høyre. Om man trekker for langt nedover vil man ha stupet ned mot Blåbrean under seg om man faller. Vi holdt oss relativt nærme Surningssue før vi skar ned over skavlen. Dette går helt fint så lenge man tar seg tid til å vurdere situasjon og forhold.   - © Tor Berge - Norexplore

Resten av gruppen prøver å finne en vei ned til høyre. Om man trekker for langt nedover vil man ha stupet ned mot Blåbrean under seg om man faller. Vi holdt oss relativt nærme Surningssue før vi skar ned over skavlen. Dette går helt fint så lenge man tar seg tid til å vurdere situasjon og forhold.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Forblåst på toppen

Etter man forserer de siste meterne mot toppen avhenger mye av været. Enten kan man nyte utsikten i solskinn og se utover hele Jotunheimen, eller i vårt tilfelle kan man prøve å ta av fellene fortest mulig for å komme seg ned fra stormføyken. Når vi hadde gjort oss klar for nedkjøringen slapp tåken heldigvis litt opp, og veien videre mot nord-øst ble litt mer synlig. Likevel ble droppet (ja, det samler seg ofte opp en god skavl på nordsiden som man må forsere) litt utfordrende fordi man ikke så landingen. Men alle fire gjorde god figur, og resten av veien ned forbi Surningssuoskle er slak og fin. 

Etter nedfarten fra Surningssue åpnet himmelen seg litt opp, og Jotunheimen fikk igjen sin trolske identitet.   - © Tor Berge - Norexplore

Etter nedfarten fra Surningssue åpnet himmelen seg litt opp, og Jotunheimen fikk igjen sin trolske identitet.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Video

Annonse

Annonse

Dagens snøfall