Norge

Dag 3 – Glitterheim til Spiterstulen over Glittertind

22nd November 2016 | NOREXPLORE

Mektig skue sørover i trolske Jotunheimen.

Mektig skue sørover i trolske Jotunheimen.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Etappen fra Glitterheim til Spiterstulen over majestetiske Glittertind (2465 moh) er 14 kilometer lang med 1100 høydemeter stigning. Dette er en populær tur, og det er stor sjanse for at man går i andres spor opp på Glittertind. Glittertind er Norges nest høyeste fjelltopp.

En vanlig rute er å trekke vestover til Steinbudalen ved Nedre Steinbuvatnet, for så å gå opp nord på venstre side av Glitterbekken. Når man går derfra oppover mot Glitterbreen har man et mektig skue bak seg sørover i Jotunheimen. 

Mye vind

Også denne dagen ble preget av mye vind, men skydekket hadde trukket seg litt høyere. Trodde vi. Været i Jotunheimen lever ofte sitt eget liv, og vi ble igjen møtt av en voldsom vind fra fjellet som pisket snø i kinnene. Etter tre dager med slikt vær blir man vant til at samtalene dør ut kjappere, og man blir overlatt til inntrykkene og den ulende vinden. Den innestengte følelsen av en hette som er strammet på maks, gjør at inntrykkene der ute blir sterkere. 

Tett tåke

Mens vi fortsatte oppover mot Glitterbreen og etter hvert kom nærmere Glittertind, ble tåken bare tettere og tettere. Vinden tok seg opp, og mens vi forserte de siste metrene langs det store stupet på nordsiden av Glittertind, så oppdaget vi at sporene stoppet tvert på toppen. Her hadde tydeligvis de foran oss snudd og dratt tilbake til Glitterheim. Vi visste det var noen foran oss i ruten, men den sterke vinden hadde visket ut alle spor.

Skummel nedkjøring

Så da gjorde vi et valg som ikke nødvendigvis kan anbefales til alle når man står på Glittertind. Vi sto ned i «blinde» ved hjelp av en GPS, rett ved det store stupet mot nord, og den bratte og utsatte helningen mot sør. Snøføyken stod rett i fjeset på oss, og sikten begrenset seg til skituppene. Vi kom oss veldig fint gjennom den tette tåken, og det åpnet seg etter hvert opp nedover mot Steindalen og Steindalselven. 

Turfølget vi traff på, som heldigvis hadde en mer nøyaktig GPS enn vår, mistet uheldigvis skiene på veien nedover. Man skal ha utstyr og kunnskap om man skal stå ned fra Glittertind mot vest i slike forhold.   - © Tor Berge - Norexplore

Turfølget vi traff på, som heldigvis hadde en mer nøyaktig GPS enn vår, mistet uheldigvis skiene på veien nedover. Man skal ha utstyr og kunnskap om man skal stå ned fra Glittertind mot vest i slike forhold.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Siste stykket ned mot Steindalen bød på utrolig fint skiføre, med 10 centimeter styresnø oppå skaren. Da var det bare å kose seg! Det er rundt 30-35 graders helning avhengig av hvor på ryggen man kjører. Når man har kommet ned dalen er det et lite stykke å gå oppover til Skautkampan (1443) før man har fri sikt ned til Spiterstulen. 

Spiterstulen er i sikte, og skyene er på nytt i ferd med å løse seg opp. Var finere vær i anmarsj for dag 4?   - © Tor Berge - Norexplore

Spiterstulen er i sikte, og skyene er på nytt i ferd med å løse seg opp. Var finere vær i anmarsj for dag 4?

Foto: Tor Berge - Norexplore

Video

Annonse

Annonse

Dagens snøfall