Norge

Dag 4 – Spiterstulen til Galdhøpiggen, med retur Spiterstulen

22nd November 2016 | NOREXPLORE

Galdhøpiggen, 2469 meter over havet. Utsikten er spektakulær, og man kan glede seg til en utrolig fet nedkjøring på ski!

Galdhøpiggen, 2469 meter over havet. Utsikten er spektakulær, og man kan glede seg til en utrolig fet nedkjøring på ski!

Foto: Tor Berge - Norexplore

Dette må kunne sies å være den mest ikoniske etappen på turen. Den 17 kilometer lange etappen med 1800 høydemeter stigning, tar en opp på Norges høyeste fjell. I utgangspunktet går turen videre til Leirvassbu, men vi returnerte til Spiterstulen på grunn av at det var varslet enda dårligere vær enn de første dagene. Men for en tur det skulle bli!

Turen opp til Galdhøpiggen (2469 moh) starter bratt, og om man går den sent på året kan man risikere å måtte gå litt på beina til å begynne med. Solen skinner rett inn på siden av fjellet, så snøen smelter tidligst her. Etter omtrent 200 høydemetre kunne skiene tas på. 

Tre blide gutter klar for tur. Fra venstre Bjørn Sørland, Sindre Ege og William Evje.   - © Tor Berge - Norexplore

Tre blide gutter klar for tur. Fra venstre Bjørn Sørland, Sindre Ege og William Evje.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Spisse, vakre fjell

Fra Spiterstulen går ruten ganske rett vest mot Galdhøpiggen. Det er flere ruter, men det er vanligst å trekke opp på Styggebrean og holde til venstre for den opp til Keilhaulstoppen (2355 moh.)

På veien opp på Galdhøpiggen begynner det virkelig å stikke seg ut skarpe tinder og fjell. Om man er glad i friluftslivet blir turen opp en stor inspirasjonskilde til fremtidige turmål: Det er virkelig mye å ta av. Denne turen viser noe av mangfoldet til Jotunheimen, hvor de mektige, rumlende fjellene i sør står i dyp kontrast til de spisse tindene på nordsiden. Velg og vrak av turmål! 

Ikke mye å si på verken vær, utsikt eller forhold på det som skulle bli siste dagen på Høgruta for vår del. Nydelig dag og perfekte forhold for å nå toppen av Norge.   - © Tor Berge - Norexplore

Ikke mye å si på verken vær, utsikt eller forhold på det som skulle bli siste dagen på Høgruta for vår del. Nydelig dag og perfekte forhold for å nå toppen av Norge.

Foto: Tor Berge - Norexplore

På veien opp traff vi to hyggelige og erfarne toppturister fra henholdsvis Frankrike og England. De var solbrune i fjeset og vant til å ferdes i alpine strøk, slik som de franske og sveitsiske alper, Østerrike, Italia, New Zealand osv. Listen var lang. Og derfor var det overraskende å høre at de valgte å komme fra de spektakulære franske alper for å oppleve den norske Høgruta. I tillegg var de positivt overrasket over hvor flott det var i Jotunheimen. De syntes fjellene ga en helt spesiell stemning, og mulighetene var mange. Og en ting som vi merket oss spesielt var at de sa at de ikke hadde truffet så mange på turene sine her. Terrenget var urørt, og dette ga dem en ekstra følelse av frihet. I motsetning til i alpene, hvor det etter hvert er ganske mange som ferdes.

På vei opp på første topp som er Keilhaulstoppen. Først når man kommer opp dit kan man se Galdhøpiggen.   - © Tor Berge - Norexplore

På vei opp på første topp som er Keilhaulstoppen. Først når man kommer opp dit kan man se Galdhøpiggen.

Foto: Tor Berge - Norexplore

Det er alltid interessant å la turister beskrive inntrykkene sine av vår norske natur, for de åpner gjerne våre øyne for en natur som gjerne blir oversett. Nordmenn er godt vant. 

Fantastiske muligheter for nedkjøring

Fra Keilhaulstoppen får man god utsikt over Galdhøpiggen. Og man får en utrolig god utsikt i retning mot sør og mot vest. De bratte skrentene gjør at man allerede her får en luftig følelse. Om det fantes jotner og norrøne guder en gang i tiden, så får vi jammen håpe at de hadde tilgang på ski! For her er det mye å ta av. 

Turen ned gikk langs samme rute som vi kom opp et stykke, før vi dro til høyre og ned ved Solskinnstoppen. Her kan man følge breen, og man kommer litt lenger ned dersom det er lite snø ellers. Det er også fantastisk skikjøring!

En god blanding av oss nordmenn, en fransk og en engelsk toppturist. God stemning, og vi fikk oss en lang prat med likesinnede!   - © Tor Berge - Norexplore

En god blanding av oss nordmenn, en fransk og en engelsk toppturist. God stemning, og vi fikk oss en lang prat med likesinnede!

Foto: Tor Berge - Norexplore

Turen går i utgangspunktet videre til Leirvassbu denne dagen, og så til Krossbu dagen etter som siste etappe. Men været er ikke alltid å stole på i Jotunheimen, og man kan gjerne beregne et par ekstra dager dersom man ønsker en hvil eller at været blir dårlig. For oss kalte plikter andre steder, og vi takket for oss. Jotunheimen hadde gitt oss en utrolig tur, og en fantastisk avskjed med finværet.

Video

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Mest lest sist uke

Lær deg å carve riktig: Grunnleggende elementer i carvingteknikk ©Andrew Mirabito/Kicking Horse

Lær deg å carve riktig: Grunnleggende elementer i carvingteknikk

Her får du gode tips til hvordan du kan få til de perfekte carving-svingene.