Norge

Lær deg å carve riktig: Grunnleggende elementer i carvingteknikk

25th January 2017 | Skiinfo.de

Carving-teknikk.

Carving-teknikk.

Foto: Andrew Mirabito/Kicking Horse

Carvingteknikken er den ultimate teknikk, og målet for tusenvis av nybegynnere på ski. Den lover nemlig kjøreglede og uventet kontroll. For å presisere: Carvingteknikk er en type kjøring hvor man snitter svingene på kanten av skiene. Carvingskiene er bredere foran og bak enn i midten, og man prøver å ta svingene på kanten uten å skli sidelengs. Det tyske Skiforbundet skriver dette i sitt pensum for "avanserte skiløpere":

— Svingens kvalitet gir avgjørende betydning. Jo mindre sideveis bevegelse (drift), jo høyere kvalitet på svingen.

I denne artikkelen skal vi sammen med våre eksperter forklare hvordan du kan gjøre nettopp dette - og dermed bli en "avansert skiløper" du også!

Ikke lenger forbeholdt fagfolk

Ski-ekspert Dr. Frank Reinboth fra det tyske landslagstrenerteamet i alpint forklarer:

— Å «kutte svingen», ble ikke funnet opp med carving-skienes inntog, det ble gjort tidligere. Men det var lenge reservert for en liten gruppe av atletiske, profesjonelle renn-løpere og generelt veldig gode skiløpere. Med carving-skienes inntog ble dette endret, forklarer han. 

Skikjøring uten motstand

Hvorfor kan plutselig en "vanlig skikjører" gjøre svingen på kanten av skiene? Dette henger sammen med utformingen og radiusen på skiene: Klarer man å kontrollere kroppen stående på skienes kanter, uten å miste balansen og falle, samtidig som skiene ikke sklir, former carving-skiene fine svinger, nesten av seg selv. Større radius på skiene = bredere kurveradius = mindre krappe svinger. Dette høres enkelt ut, men i praksis mislykkes enormt mange skiløpere i å skjære ned et helt spor utelukkende på kanten.

Dr. Frank Reinboth  - © Dr. Frank Reinboth

Dr. Frank Reinboth

Foto: Dr. Frank Reinboth

Grunnposisjon

Dr. Frank Reinboth forklarer hva som utgjør de viktigste elementene i carvingteknikk.

— Carving-svinger skal gjøres i en åpen ski-posisjon, altså med hoftene i skulderbredde og litt avstand mellom skiene. Dette gir mer rom for bevegelse fordi du har mer plass til bena, sier han. 

Normalt holdes føttene naturlig ganske tett, og hendene ligger på knærne. Om man da prøver å vippe til den ene siden, med hele balansen på skienes kant, merker man fort at dette ikke fungerer så bra. Om du derimot har bena i hoftebreddes avstand blir det lettere. Denne grunnleggende posisjonen på skiene utmerker seg dessuten ved det faktum at fot-, kne- og hofteledd blir litt bøyd, skiene står parallelt og leder vei, mens armene, også litt bøyd, holdes løst langs siden.

Funksjoner av carvingteknikken

En carving-sving er initiert av beina. Ved begynnelsen av svingen bygges presset på skiene, og kroppens bevegelser går fremover. Den første delen har som mål, inn i utsiden av svingen, å komme opp på kanten av skiene så tidlig som mulig.

— Vi gjør dette i begynnelsen av en hel kroppsbevegelse mot svingens midt, og inn i svingen ved en økende forskyvning og senking av bekken og ben, forklarer Dr. Frank Reinboth.

Viktig: Kroppsstillingen endres ikke ved en vridning av eller ved en roterende bevegelse av kroppen, men ved "å lene seg inn i svingen" - med andre ord via en sidelengs tilt. Dette er initiert fra anklene, og fortsetter i knær, hofter og til slutt hele kroppen.

— Overkroppen kompenserer, slik at tyngdebyrden på skiene fordeles oppover, legger Frank Reinboth til.

Dette gir en typisk carvingsving.

Du fordeler belastningen på begge skiene, selv om den ytre skien bærer størstedelen av vekten. Dette gjør at carvingsvingene lager to tynne linjer i snøen. En annen fordel med å fordele belastningen er at vi kan ta imot flere svingkrefter med begge føtter, enn med én. Kreftene som oppstår ved høyere svinghastigheter og smale radier.

Kort oppsummert: Du fører en noe bredere benposisjon enn vanlig, med kroppsvekten skiftende fremover. I midten av svingen legger du press på den ytre skien og fordeler belastningen på begge bena.

Grindelwald - carvingkjøring på Maennlichen i Wengen.   - © Swiss-images.ch/Christof Sonderegger

Grindelwald - carvingkjøring på Maennlichen i Wengen.

Foto: Swiss-images.ch/Christof Sonderegger

Ikke høy- og lavbevegelser 

Når vi mestrer carvingsvingene hører de sterkt uttalt høy- og lavbevegelser fortiden til. Vi beveger oss bare akkurat så langt vi trenger for å balansere kroppen over skiene. Bevegelsene er tilpasset terrenget og svingene.

Vi oppsummerer til slutt med noen stikkord for riktig carving-teknikk:

- Carving kjennetegnes av rytmiske bevegelser og sporty, dynamisk og flytende kjørestil
- Bakenden av skiene følger hele tiden skituppen
- Tyngdepunktet på kroppen flyttes fremover i takt med svingens utfoldelse
- Bevegelsene er initiert fra bena
- Start trykkoppbyggingen så tidlig som mulig, mot kanten av den ytre skien
- Kneet og bekkenet beveges sidelengs mot midten av svingen, uten vingling
- Med overkroppen balanseres vektfordelingen optimalt
- Den grunnleggende posisjonen er kjennetegnet ved en svak strekk i ankel, kne og hofteledd, skiene utført i parallell stilling, armene plassert lateralt foran kroppen

Bildegalleri

Carving-teknikk. - © Andrew Mirabito/Kicking Horse
Carving under World Ski Test - © World Ski Test
Carving - © Liam Doran
Carving på nypreparerte bakker. Kan det bli bedre? - © Loon Mountain

Se alle

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!