Norge

48 timer i Courchevel

6th February 2017 | skiinfo.no

Skisteder i denne artikkelen: Courchevel

Courchevel januar 2017

Courchevel januar 2017

Foto: Christine Amdam

Courchevel ligger i den ene enden av verdens største skianlegg; Les 3 Vallées. Ja, vi sa riktig! Verdens største alpinanlegg kan skilte med 600 km løyper og over 170 heiser. Dersom du ønsker kan du spise frokost i Courhevel, lunsj i Val Thorens og avslutte med After Ski i Meribel. Og det er faktisk mulig å besøke alle tre dalene i løpet av en dag da løypenettet har veldig god logistikk. Den beste skiopplevelsen får du nok derimot hvis du fokuserer mer på skikjøringen og mindre på å finne riktig løype. Mange besøkende føler ikke noe behov for å forlate Courchevel-dalen i det hele tatt. Her er det løyper for alt fra nybegynnere til eksperter, og kanskje den aller beste snøen i alle dalene.

Mange opplevelser på kort tid

Hvor mye får man ut av en tur til Alpene fra torsdag til søndag? Mye fikk Skiinfo erfare. Vi ankom den idylliske franske Alpebyen torsdag ettermiddag sent i januar, og fikk to dager på ski før vi måtte vende snuten hjemover.

Courchevel består av fire byer som alle er linket sammen av bilvei, skiheiser og skiløyper. Vi bodde i Courchevel Moriond som ligger 1650 moh, og er kjent for å være den mest solrike av byene. Skistedet består også av Courchevel Le Praz (1300 moh), Courchevel Village (1550 moh) og Courchevel (1850 moh.)

Det er i sistnevnte by det er mest liv med flest hoteller, utallige butikker og restauranter. For å komme deg mellom byene finnes det gratis bussruter som går ofte og til langt utpå natten.

Gastronomi

Vi benyttet oss likegreit av busstilbudet rett etter at vi hadde plassert bagasjen på hotellrommet. Bussen kom presis og under 10 minutter senere var vi i Courchevel 1850. Et must når man er i en fransk Alpeby er ostefondue, så vi slo til og bestilte det allerede første kvelden. Liker du trøfler vil vi anbefale å velge fonduen med trøfler på restaurant L`Arbé. Men vær forbedret på at det er ganske mektig.

Prisene i Courchevel er blant de høyeste blant Alpedestinasjonene, og prisene stiger med høyden. Sammenligner du derimot med norske priser er det ikke så ille. At man finner fem tostjerners Michelinrestauranter på et så lite sted sier også litt om nivået i byen.

En bedre lunsj 2738 moh kan anbefales!  - © Jens Duberg

En bedre lunsj 2738 moh kan anbefales!

Foto: Jens Duberg

Første gondol opp

Med vekkerklokken på var målet å ta første gondol opp fredag morgen. Vårt hotell for anledningen var Les Cime Blanches som ligger så og si i skiløypa. Vi var rimelig ivrige og allerede klokken ti på ni sto vi klar i køen til gondolen. Selv om vi var fornøyde med effektiviteten på morgenen, var vi ikke først i køen. Det var uansett verdt det.

Etter et par minutters gondoltur tittet solen opp over fjelltoppene og vi skjønte at dette kom til å bli en helt fantastisk dag. Den følelsen når du plasserer skiene på ferske cordfløyelsriller og setter utfor en så og si folketom bakke med vakkert morgenlys er det lite som slår. 

Løypene i Courchevel er varierte, utsikten er upåklagelig, men det beste av alt var at vi ikke sto i heiskø en eneste gang i løpet av hele oppholdet.

– Januar er den roligste måneden her. Vi har mange gjester rundt jul og nyttår, så blir det en stille periode før det strømmer på med folk igjen i februar og mars, sier Calypso Sottovia som jobber ved turistkontoret i Courchevel.

Hun forteller at de har lite skandinaviske gjester i Courchevel.

– Byen har nok fått et stempel om å være veldig dyr og luksuriøs og med mange russiske gjester, men her er det virkelig aktiviteter for hele familien, sier Sottovia.

Og luksusen hun sikter til er det ikke vanskelig å legge merke til. Gucci, Prada, Fendi, butikkene ligger på rekke og rad, også den verdensberømte makronbutikken Ladurée fra Paris har funnet veien til Courchevel 1850. Stilen er kanskje litt annerledes enn den vi er vant til i skandinaviske butikker, men at det er fascinerende å titte i butikkvinduene er det ingen tvil om.

Fine bakker for alle vanskelighetsgrader i Courchevel.  - © Christine Amdam

Fine bakker for alle vanskelighetsgrader i Courchevel.

Foto: Christine Amdam

Off Piste

Hvordan er så mulighetene for bra skikjøring utenfor løypene i Courchevel?

På lørdagen fikk være med en gruppe ut på guidet tur med fjellguidene i Courchevel. Det er ikke til å legge skjul på at snøforholdene i Frankrike ikke har vært de beste denne sesongen, og våre forventninger var lave. Heldigvis hadde det kommet et bra snødump uken før vårt besøk. Alt av off piste i tilknytning til anlegget var oppkjørt, men vi stolte på at guiden kunne ta oss med til et hemmelig sted.

Og det kunne han, eller om stedet var hemmelig vites ikke, men urørt snø fikk vi kjøre. Det er mange turmuligheter i området rundt Courchevel. Og flere av dem i tilknytning til anlegget. Det er mulig å finne fram uten guide og flere av turene er skiltet. Men forhør deg med lokale, og sjekk skredvarselet nøye før du begir deg ut på tur. Vår guide hadde noen skrekkhistorier å komme med.

– Denne hytta har pleid å være åpen og var en perfekt spot for en øl eller en kopp kakao. Men han som drev hytta ble tatt i et skred rett her borte i fjor vinter, forteller guide Antoine Roze.

Hytta ligger ved foten av Petit Mont Blanc som er en populær topptur i området.

Vi måtte passe oss for stein i noen av nedkjøringene, men det var liten tvil om at Courchevel har et fantastisk område for frikjøring.

Vi nyter utsikten etter å ha gått opp første passet.  - © Christine Amdam

Vi nyter utsikten etter å ha gått opp første passet.

Foto: Christine Amdam

After Ski

Da vi hadde kommet oss tilbake i anlegget etter en fantastisk tur varmet fortsatt sola og det fristet med en øl på en av toppstasjonene. Nede i dalen hadde solen allerede forsvunnet. 

– Skipatruljen kommer straks og tømmer løypene, forteller vår guide oss. 

Når heisene stenger må man altså komme seg ned til byen. Skal du være med på After Ski-moroa i bakken må du starte litt tidligere. Ved noen av stedene står folk og danser på bordene allerede klokken to. Det får bli neste gang for vår del.

Vi valgte heller en litt roligere After Ski nede i Courchevel Moriond. Midt i byen fant vi en liten miniatyrhytte som serverte både øl, vin, østers og oster. Lavt under taket, fyr på peisen og behagelig musikk i bakgrunnen.

Er du glad i vann kan du ta turen til Aquamotion som er det største badelandet i verden så mange høydemeter over havet. Her er det noe for enhver smak med fartsfylte sklier, surfebølge, utendørs basseng og velværeavdeling. Etter en lang dag med heftig skikjøring var vi raske med å finne oss til rette i velværeavdelingen, og det var virkelig helt fantastisk for kropp og sjel. 

Etter to dager med et høyt aktivitetsnivå ble ikke klokka mange minuttene over midnatt før vi hadde lagt hodet på puta. Det er ingen tvil om at vi skal tilbake hit. Men da vil gjerne ha noen flere dager slik at vi kan utforske enda mer av området og aktivitetene. 

Aquamotion er verdt et besøk etter en lang dag på ski. Her finnes flere vannsklier, surfebølge, utendørs basseng og boblebad og stor velværeavdeling.  - © Christine Amdam

Aquamotion er verdt et besøk etter en lang dag på ski. Her finnes flere vannsklier, surfebølge, utendørs basseng og boblebad og stor velværeavdeling.

Foto: Christine Amdam

Hvordan komme seg til Courchevel?

Vi tok direktefly med Norwegian fra Oslo til Gèneve. Her leide vi bil og turen til Courchevel tar 2,5 til 3 timer, litt avhengig av hvilken vei du velger. Vi valgte en litt lengre og hyggeligere vei uten høy motorveiavgift. Vær obs på at det ikke alltid er vinterdekk på bilene, så klarer dette når du bestiller. Det er også mulig å ta rutebuss eller shared shuttle fra flyplassen.

Avstander:

Genève: 149 km (2t 30min)

Lyon: 187 km (2t 15min)

Nice: 550 km (5t)

Paris: 600 km (5t 30min)

Bildegalleri

Courchevel januar 2017 - © Christine Amdam
Courchevel januar 2017 - © Christine Amdam
Courchevel januar 2017 - © Christine Amdam
Courchevel januar 2017 - © Christine Amdam

Se alle

Fem anbefalte restauranter

Le K2 Altitude Base Kamp

L’Histoire

Le Chabotté

Le Tremplin

L’Ecorce 

Fem anbefalte steder for After Ski

Le Polar Café

Snow Lodge

Le Chabichou (Afternoon bar)

La Luge

Le Courcheneige

Fem fine hoteller

Les Cimes Blanches ***

La Loze ***

Le Portetta ****

Hôtel des Trois Vallées ****

Aman Le Mélézin *****

Fem steder på budsjett

Le Bar du Joe (bar)

L’Equipe (bar) 

Le 9.9 (Maison Tournier) (restaurant)

L’Arbé (restaurant)

Le Burger d’à côté (burger restaurant)


Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!