Norge

Små, skjulte perler i Alpene

Pudderkjøring i Hochpustertal

Pudderkjøring i Hochpustertal

Foto: Norbert Eisele-Hein

De står i skyggen av de mest berømte skistedene og forblir ofte godt bevarte hemmeligheter: De små, men allikevel bra skianleggene i Alpene. Disse skistedene gir deg respektable bakker, lave priser på overnatting og heiskort, samt den koselige alpelandsby-atmosfæren. Og det beste av alt: Alle kan føle seg komfortable her; både familier og mindre erfarne skikjørere. De små sentrene har ofte fokus på disse målgruppene. Dermed får de rutinerte skiløperne de vanskeligste utforkjøringene nesten helt for seg selv.

Lenggries i Øvre Bayern: Hytte-hopping på Brauneck

Mer enn 15 skihytter og fjellsetrer: Det er rekord i Bayern. Her finner du også 34 km med løyper, den smått legendariske Garland-skråningen og en svart utforkjøring like krevende som teltene er koselige. Et annet høydepunkt er Milchhäusl Express. Denne seks-seters stolheisen har hetter og automatisk løftebord for barn fra dalen i distriktet Wegscheid Lenggrieser og direkte opp til den familiedrevne Ahornlift. Der du kan starte den sjarmerende hytte-hoppinga. Pannekakene smaker best i Tölzer hytte, på Stie-Alm am Idealhang (en vakker bratt og lang bakke) er det hjemmelaget ost, fra øl-benken på Finstermünzalm strekker utsikten seg hele veien fra Großglocker til Zugspitze, og på vei hjem kan du nyte en matbit ved enten Draxlstüberl i Wegscheid eller Muli-stasjonen på taubanen, kun avhengig av hvilken vei du velger.

Klikk her for mer informasjon om skiområdet

Kappl i Paznaun: Familievennlig frikjøring

Om du liker deg i eller utenfor løypene: Kappl er uansett et godt tips. Det har kanskje aldri slått helt gjennom fordi det overskygges av det nærliggende Ischgl. Men høydepunktene er mange! 42 kilometer med garantert snødekte løyper mellom 1200 og 2700 meters høyde. Sofistikerte "Sunny Mountain Adventure Park" for barna, og for de mer erfarne finnes en ganske krevende åtte kilometers nedstigning. I det store og hele er det også god plass til dem som vil har det gøy. Du finner freeride-muligheter for alle fra førstegangs-frikjørere til eksperter. For dem som faller et sted mellom disse to ytterpunktene finnes det en rekke løyper, og det er mange muligheter langs løypene for utflukter ut i terrenget.

Tips: Ta med en av de eldre lokale instruktørene. De kjenner terrenget fra innsiden og ut, og vet alltid hvor og når man finner den beste snøen.

Klikk her for mer informasjon om skistedet

Hochzeiger i Pitztal: Benni Raichs rike

I skiområdet Hochzeiger i Pitztal har det gjennom årene blitt opparbeidet et 40 kilometers løypenett. Det utstrakte anlegget ved foten av fjellet Hochzeiger, over landsbyen Jerzens i Piztal, byr på et skilandskap av beste sort, beliggende mellom 1450 og 2450 høydemeter. Her stenges ikke siste heis før 1. mai. Erfarne skikjørere starter i 2450 meters høyde på Rotmoos fjellstasjon og kjører de svarte løypene, Benni-Raich, Rotmoos og Kanonenrohr, eller det 1.2 kilomter lange, superbratte Zirbenfall fra toppen av Sechszeiger. Hvis man ønsker varierte opplevelser mellom turene ned fjellet kan man veksle mellom å ta den åtteseters gondolbanen tilbake til topps, eller den oppvarmede seksseters stolheisen Zirben, mens man nyter panoramautsikten. På Pistenregeln-Weg («Alpinregelveien») treffer barna Pitzi og vennene hans, som lærer bort FIS’ grunnregler for trygge alpinanlegg. Freestylere kan leke seg på hopp og rails i terrengparken ved foten av gondolbanen.

Bildegalleri

Pudderkjøring i Hochpustertal - © Norbert Eisele-Hein
Frikjøring i Kappl - See - © Tourismusverband Paznaun – Ischgl
St. Johann i T. - Oberndorf - © St. Johanner Bergbahnen GmbH
Wildkogel-Arena - © Wildkogel-Arena

Se alle

Klikk her for mer informasjon om skianlegget

St. Johann in Tirol/Oberndorf: Familieidyll ved Kitzbüheler Horn

Det finnes stadig små, superhyggelige skisteder, hvor idyll er viktigere enn after ski og party. St. Johann og Oberndorf, ikke langt fra berømte Kitzbühel, er blant disse. Her føler familier seg hjemme, ikke bare nede i landsbyene, men også i skiområdet Harsbichl med sine 43 løypekilometer. I de høyere beliggende områdene finner man de middels vanskelige løypene, mens det blir roligere i de lavereliggende områdene. Ikke dermed sagt at det skorter på utfordringer: FIS-løypen Saueregg er med rette skiltet svart. God kondisjon er nødvendig for å komme ned denne tusen høydemeter og seks kilometer lange løypa. Terrengparken som ble utvidet i 2015, byr på moro for skikjørere og snowboardere i alle aldere. Der kan man suse inn i en sneglehusformet løype med doseringer og tunnel, og herje ivei på ulike hopp og rails. Klar for litt kiling i mellomgulvet? Flying-Fox-Bahn, en zipline ved mellomstasjonen på Harschbichlbahn, har sju stasjoner og er 531 meter lang. Etterpå kan man roe musklene i badeanlegget Panorama Badewelt. 

Klikk her for mer informasjon om skistedet

Ski-Arena Wildkogel: Sk-i og langdistanseaking

Akemoro og skinytelse av fineste slag, kombinert med mektig panoramautsikt over ohe Tauern-fjellene – dette byr Ski-Arena Wildkogel på, gjemt mellom Großvenedig- og Kitzühel-alpene i Oberpinzgau i delstaten Salzburg. Ved hjelp av den nye Smaragd-gondolbanen er det blitt manfoldige skianlegg ved de hyggelige feriestedene Bramberg og Neukirchen, som nå byr på 61 løypekilometer. Wildkogel inneholder blant annet en morsom verdensrekord: Den 14 kilometer lange akebakken er den lengste opplyste akebakken i verden. De mindre drevne vil føle seg hjemme på Wildkoegels brede og velpreparerte løyper. Barn kan leke seg og øve i de tre barneområdene, eller leke i gjestebarnehagen (2 ½ år og oppover), beliggende i restauranten på toppen av Wildkogelbahn-heisen. De viderekommene kan ta løs på de inntil ti kilometer lange løypene ned til bunnen, sveipe ned de svarte løypene ved heisene Braunkogellift og Pfefferköpfl, eller gå løs på puddersnøen, off-piste.

Klikk her for mer informasjon om skianlegget

Kreischberg i Steiermark: Freestyle-Mekkaet

Aldri hørt om Kreischberg? I Østerrike kjenner tilnærmet alle til dette skiområdet i Gurktal-alpene. FIS’ Freestyle Ski & Snowboard-verdensmesterskap i Januar 2015 ble tungt dekket av media. Kreischberg ligger kun ca. 40 km fra Europavei 55. Etter utbyggingne for noen år siden byr dette skiområdet i Murtal på 42 løypekilometer, med alt hva ski- og brettkjørere kan ønske seg: Familievennlige løyper, tilstrekkelige bratte områder og områder for frikjøring, slalom- og utforløyper med tidtaking, en terrengpark i særklasse med en halfpipe brukt i VM, hyggelige hytter, en ake-arena og et barneskiområde. Nedfarten fra Rosenkranzhöhe til severdige St. Lorenzen nede i dalen er en sju kilometer lang nytelse. Tips: Fra 15. mars til 6. april kjører barn opp til 15 års alder gratis sammen med en betalende forelder.

Klikk her for mer informasjon om skistedet

Tauplitz i Saltzkammergut: Gøy med ski og varme kilder

Ganske nøyaktig midt i Østerrike ligger Tauplitz i Ausseerland, den delen av Salzkammergut som ligger i delstaten Steiermark. For ti år siden fantes det allerede 28 km med løyper i hengene over spa-stedet Bad Mitterndorf og landsbyen Tauplitz. Blant annet takket være den nye åtteseters gondolbanen bys det nå på 42 løypekilometer her. I tillegg kommer drømmeområder for frikjøring. Et raskt overblikk over området får man ved å ta seg en tur ned den utsiktsrike Panoramarunde, eller den mer krevende Almrunde. I Tauplitzalm – en skilandsby på 1650 høydemeter med sengekapasitet til rundt 1000 gjester – kan man nærmest bo i skiløypa. Etter øktene i bakken kan man slappe av i GrimmingTherme-badeanlegget, med velværeavdeling, vannsklier og andre opplevelser.

Klikk her for mer informasjon om skistedet

Sexten-Dolomittene i Syd-Tirol: Sammenvevd skianlegg med fantastisk utsikt

Inntil nylig var det kun kjentfolk som fant veien til innerst i Hochpustertal. De visste at det i Helm og Rotwand fantes over fire kilometer lange nedfarter, og dessuten Italias brattest nedfart, Holzriese. En ulempe var imidlertid at Rotwand og Helm ikke var direkte forbundet med hverandre. Dette har endret seg: Fra og med sesongen 2015/2016 er områdene forbundet av to splitter nye gondolbaner. Samtidig har et tredje skiområde oppstått, på det 2100 meter høye fjellet Stiergarten. Her finner man de nye skiløypene «Drei Zinnen» og «Stiergarten». Til sammen byr de forbundne anleggene på rundt 60 løypekilomter. En annen nyhet er togstasjonen «Sextner Dolomiten», beliggende i Viersach, rett ved startstasjonen for gondolbanen i Helm. Hvis man ønsker avveksling går det tog hvert 30. minutt mellom skiområdene Kronplatz og Helm, og reisende med heiskort kan ta turen gratis. Dette tilbudet gjelder også for alle skibusser i Pustertal. 

Klikk her for mer informasjon om skiområedet

 

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!