Norge

Bli med på seiltur til urørte fjellsider

14th March 2017 | skiinfo.no

Bli med på seiltur til urørte fjellsider- ©Crister Aalberg Næss

Høydemetrene går raskt unna når man stater ved fjorden. Utsikten er vakker fra du setter det første steget oppover fjellsiden.

Foto: Crister Aalberg Næss

SeilNorge arrangerer for sjette år på rad ski- og seilturer i Nord-Norge. Med båt er mulighetene plutselig uendelige, og det er et hav av topper å velge mellom.                                  

– Vi i SeilNorge så mulighetene til dette med å våkne opp ved en ny topp hver eneste dag. Man kan velge turer etter føre og forhold, sier Linda Øverli Nilsen i SeilNorge til skiinfo.no.

SeilNorge ble startet av Emil Engebrigtsen og en kompisgjeng i 2008, og i 2012 startet de med ski- og seilturer på vinteren.

–Det er ikke mange som seiler i Nord-Norge, og spesielt ikke på vinteren. Det er en misforståelse at man ikke kan seile da, og det er sjelden det er for kaldt. Mange får en aha-opplevelse over hvordan det er å seile i de kaldeste årstidene, forteller Øverli Nilsen. 

Urørte topper

I vinter arranger SeilNorge tre ulike ski- og seilturer. Den første går av stabelen på Helgelandskysten 18. – 25. mars. Deretter arrangerer de to turer i Lofoten; én i påsken og én uka etter. 

Om ettermiddagen ankrer man opp ved foten av neste dags mål. De har med en liten jolle som frakter skikjørerne inn til fastlandet for å starte turen opp til toppen av fjellet. Man får gått ulike topper hver dag, og kan velge topp etter vær og føre. På denne måten kan man nå topper som er umulige å nå med bil.

– Det er en fantastisk frihet. Man har alt man trenger i båten, og kan på kort tid reise til neste destinasjon, sier Øverli Nilsen.

Det hun trekker frem som det mest spesielle med å være på skiferie på denne måten er at man er i elementet hele tiden.

– Dette er den måten du kan komme aller tettest på naturen, sier hun. 

Uforglemmelig opplevelse 

– Å gå på toppturer i Lofoten med en seilbåt som utgangspunkt var helt uforglemmelig! Dagene begynte med frokost om bord i båten, før vi gikk til lands og spente på oss skiene. Toppene i Lofoten er ikke så høye, men siden oppstigningen starter fra havnivå blir det likevel oppunder 1000 høydemeter. Vi møtte ikke så mange andre på tur, da flere av toppene kun var tilgjengelig med båt, så vi fikk urørt pudder på vei ned, forteller Julia Håkonsdatter Tingstad som var med på turen i Lofoten påsken 2015.

Julia hadde ingen erfaring med seiling fra før av, men fikk allikevel prøvd seg på mange ulike oppgaver ombord.

– Vi seilte i alt fra sol til snø og storm, og også under flott nordlys midt på natta, forteller hun. 

Og Linda Øverli Nilsen i SeilNorge understreker at man ikke behøver seilerfaring for å være med på turene.

– Mange av deltagerne er i båt for første gang, og vi har fått tilbakemeldinger om at det er uproblematisk og fint, sier hun. 

Men hva om man blir sjøsyk?

– Vi opplever sjelden at folk blir sjøsyke da vi stort sett seiler innaskjærs med lite bølger og lite vær. Men det er viktig å holde seg hydrert, mett og uthvilt, sier Øverli Nilsen.

Bildegalleri

Ski og Seil med SeilNorge - © Crister Aalberg Næss
Ski og Seil med SeilNorge - © Mats Grimsæth
Ski og Seil med SeilNorge - © Mats Grimsæth
Ski og Seil med SeilNorge - © Crister Aalberg Næss

Se alle

Skikjøring på ulike nivå

På disse turene er det skikjøringen som står i fokus, og ikke nødvendigvis seilingen. Du får være med å seile dersom du ønsker det, men mesteparten av energien skal brukes til å gå på tur.

– Når vi kommer tilbake fra tur er det teambuilding. Noen lager mat, mens andre hjelper til med å seile til neste location, sier Øverli Nilsen. 

Man må ikke være ekspert på ski for å være med. Også nybegynnere er velkomne og de deler opp turene etter nivå. På turen uken etter påske settes det derimot litt høyere krav til skikjøringen.

– På denne turen er det kun en båt. Dette er en eksklusiv tur hvor vi har egen kokk ombord. Helt utrolig, forteller Øverli Nilsen.

Mange reiser alene

Man trenger ikke å være en stor vennegjeng for å være med, og veldig mange av deltagerne melder seg på alene.

– Jeg dro helt alene på Ski og Seil i Lofoten og møtte en herlig gjeng med fjellfolk og seilfolk. Dyktige reiseledere loset oss frem til de flotteste toppene, alltid med et stort fokus på sikkerhet, sier Ebba Boye som var med i 2015. 

SeilNorge har i dag fire heltidsansatte og 15 skippere som er tilknyttet selskapet. Til nå har over 1000 personer vært med dem på tur, og de tilbyr turer hele året, sommer og vinter. På skiturene bruker de lokalkjente guider. Det som startet med at man ville vise kompisgjengen hvordan det var å seile i nord har utviklet seg til et eventyr som bare så vidt har startet. 

Blir du deltager nummer 1001? 

Se flere bilder fra ski og seil i Lofoten

Annonse

Annonse

Dagens snøfall