Norge

Årets fineste skihelg?

20th March 2017 | skiinfo.no

Det var fantastisk snø på vei ned fra Kaldtinden i Måndalen i Romsdal i helgen. Her suser Veronica Heltne nedover.

Det var fantastisk snø på vei ned fra Kaldtinden i Måndalen i Romsdal i helgen. Her suser Veronica Heltne nedover.

Foto: Marit Øwre-Johnsen

Hver torsdag sender vi ut ukens snørapport, og før helgen lød overskriften "Denne helgen bør du finne frem pudderplankene". Forrige uke bød på mye vind og mye nedbør, noe som gjorde at det ble fantastiske pudderforhold i flere anlegg i helgen. På lørdag løyet vinden og solen tittet frem. 

– Fredag kom det 30 cm nysnø, lørdag kom solen, og det ble kanskje den beste dagen denne sesongen, ikke minst for "pudderhundene". Men også løypene var strøkne, forteller Eikedalen Skisenter i en epost til skiinfo.no. 

Flere skisentre melder om at lørdag kanskje var årets beste skidag så langt. 

Slik så det ut på Strandafjellet skisenter på lørdag:

Flere skred gjennom helgen

Det ble meldt om høy skredfare før helgen, og varsom.no hadde satt skredfaren til betydelig over store deler av landet.

– Grunnen er at det har kommet opptil en halv meter nedbør og vind opp i 30 sekundmeter enkelte steder. Dermed legger fokksnøen seg i store flak som kan løsne av seg selv, fortalte Karsten Müller i varsom.no til NRK.

Varsom.no anbefalte folk om å holde seg helt unna skredterreng. Det defineres som 30 grader eller brattere, og områder der vinden har fått herje fritt, gjerne over tregrensen.

– Når du er i fjellet må du regne med å kunne utløse skred i bratt terreng, så vi anbefaler folk å være forsiktige. Ikke gå inn i terreng som har samlet mye snø, sier han.

Både i Hemsedal skisenter og Filefjell gikk det i helgen skred, men heldigvis ble ingen skikjørere tatt av skredene. Skredet i Hemsedal gikk i et terreng som er veldig populært for frikjørere.

Onsdag forrige uke ble en tysk turist tatt av skred på Haugastøl og en gruppe på 55 personer måtte evakueres i Ål i Hallingdal, da det gikk et skred i området de skulle overnatte. En italiensk skiturist omkom fredag etter å ha blitt tatt av et skred i Lyngen i Troms torsdag. Hans turkamerat ble raskt reddet og overlevde. 

Fantastisk snø i Romsdalen

På Åndalsnes høljet regnet ned forrige uke, men dette la seg som nydelig snø i fjellene i Romsdalen. En av dem som fikk oppleve denne snøen var Marit Øwre-Johnsen som var på tur med en gruppe på 8 stykker. Hun går så langt til å si at det var den beste snøen hun har hatt. 

– Helgen var knall! Det er litt langt å kjøre fra Oslo etter jobb på fredag og for en helg. Men vi fikk skikkelig pudderfest, så det var verdt det, sier hun.

Det var kraftig vind i Romsdalen forrige uke og skredfaren var betydelig også her.

– Vi var bevisste på å holde oss under 30 grader, og valgte safe turer i relativt slakt terreng, forteller Øwre-Johnsen. 

Det skal komme litt påfyll med snø i løpet av uken, og det lover godt for toppturfestivalen Romsdalsvinter som arrangeres nå til helgen; 23. - 26. mars. Skiinfo skal delta på festivalen, så følg med for oppdateringer!

Påskestemning

Andre steder i landet var det mindre uvær forrige uke, og rett og slett påskesteming. På Hafjell meldte de om nydelige forhold og solkremsesong forrige uke. Se video fra Hafjell onsdag 15.3.

Skiinfos redaktør var også i Gudbrandsdalen i helgen, men på Gålå litt lenger opp. Der var det fantastisk vær og føre både lørdag og søndag. Helgen ble viet til langrenn og forholdene var helt supre; silkeføre med fantastisk gli. I tillegg var det lite vind, blå himmel og sol som varmet. Folk koste seg med kakao, kvikk-lunsj og appelsin i solen langs løypene, og det var påskestemning med blå-swix-føre.

Bildegalleri

På vei ned fra Kaldtinden i Måndalen - © Marit Øwre-Johnsen
Gålå 18.3.2017 - © Christine Amdam
Eikedalen 18.3.2017 - © Jan Petter Svendal
Eikedalen 18. mars 2017 - © Jan Petter Svendal

Se alle

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!