Norge

Hva er Haute Route fra Chamonix til Zermatt?

20th October 2016 | Christine Amdam

Vi var heldige og møtte nesten ikke på noen andre grupper i løpet av turen.

Vi var heldige og møtte nesten ikke på noen andre grupper i løpet av turen.

Foto: Øydis Kristine Flateby

Turen som går fra hytte til hytte i fantastiske omgivelser ble gjort for første gang på ski i 1911. Det har kommet mange nye varianter av Haute Route siden den gang, og i Norge har vi fått vår egen ”Høgruta” i Jotunheimen. Men det er turen fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits som er den originale og klassiske Haute Route.

Hva er Haute Route?

Haute Route betyr enkelt og greit en tur i høyden. Den klassiske ruta fra Chamonix til Zermatt går over fem eller seks dager, men man anbefaler å gå den over seks dager. Da får man litt bedre tid den første dagen. Både til å venne seg til høyden, samt til å gjøre justeringer på utstyr og gå gjennom rutiner og skredfare. Hvis man skal gå turen over fem dager er man avhengig av alt klaffer med vær, vind og skiheiser. Man overnatter på ulike hytter i fjellene. Hyttene ligger i fantastiske omgivelser og serverer mat og drikke. Man trenger derfor ikke å bære med seg annet enn utstyr, klær og mat til dagen. Skiinfo gikk turen over seks dager og valgte ruten som går via Verbier.

Når kan man gå Haute Route?

Man anbefaler å gå Haute Route fra midten av mars til midten av april. Tidligere på sesongen er det mer løssnø, men det er samtidig normalt mer ustabile forhold da. Senere på sesongen er det ofte varmere og snøen blir deretter. Men forholdene er da ofte mer stabile med tanke på snøskred. Hyttene åpner normalt ikke før andre uken i mars, så det må man huske å sjekke opp når man planlegger. Det er også mulig å gå turen i begynnelsen av mai, men da må man regne med å bære skiene et stykke på veien. Skiinfo valgte å gå turen andre uken i mars, og da hadde hyttene akkurat åpnet. Det var lite folk på hyttene, og vår gruppe fikk et eget rom hver natt. Det luktet rent av puter og tepper og de ansatte på hyttene var superglade for å få gjester, og at sesongen endelig var i gang. Når det er høysesong blir det veldig trangt på hyttene, så vi var veldig fornøyd med å gå så tidlig på sesongen. Vi så heller ikke så mange andre grupper i løpet av dagene, og følte stort sett at det var oss og naturen. Hvis man går uten guide må man huske å booke plass på hyttene. De lar ikke folk sove på kjøkkenbenken dersom det er fullt, da må man rett og slett snu.

Må man ha guide for å gå Haute Route?

Nei, man må ikke ha guide for å gå Haute Route. Men velger du å gå turen alene bør du og din gruppe ha vært mye på tur tidligere. Dere må være vant til å navigere, lese vær- og vindforhold, ha erfaring med å gå på bre, analysere skredfarer og være i god form. Skiinfo gikk med guide og var fornøyd med det. Vi følte oss veldig trygge på turen, og at vi var i gode hender. Vi kunne fokusere på å gå/stå på ski og nyte opplevelsene. Skiinfo brukte det norske selskapet fjellguide.no, men det finnes flere norske og internasjonale selskaper som tilbyr denne turen. Fjellguide.no hjalp også til med praktiske ting som å booke plass på hyttene, bestille transport underveis og organisere frakt av bagasje fra Chamonix til Zermatt. 

Mattias Erlandson fra fjellguide.no ser utover det vakre landskapet man går gjennom på turen fra Chamonix til Zermatt.  - © Øydis Kristine Flateby

Mattias Erlandson fra fjellguide.no ser utover det vakre landskapet man går gjennom på turen fra Chamonix til Zermatt.

Foto: Øydis Kristine Flateby

Må man være god på ski for å gå Haute Route?

Du bør ha gått en del på topptur før du begir deg ut på denne turen. Du skal gå på ski i seks dager med opp mot 1000 høydemetre oppstigning hver dag, samt opp mot 3000 høydemetre nedstigning. I tillegg er det en utfordring at du hele tiden befinner deg flere tusen meter over havet. Folk reagerer veldig forskjellig på høyden. Du bør være vant til å være på tur og kjenne rutinene med feller, utstyr osv. Det er også en fordel å være vant til nedkjøringer i ulikt terreng da forholdene kan være tøffe. Det anbefales at du er i god fysisk form, har gode skiferdigheter både oppover og nedover og ha generell fjellerfaring. Skiinfo gikk i en gruppe med totalt seks jenter som alle har stått og gått mye på ski. Vi startet sesongen tidlig og sørget for å ha mange mil i beina før vi skulle ut på eventyret. 

Kan man gå med splitboard?

Fjellguide.no anbefaler at man går med relativt lett alpint skibestigningsutstyr (randonée). De ønsker at man i utgangspunktet ikke går med telemarkutstyr, men en lett variant kan fungere. Splitboard er ikke ønskelig, og fjellski fungerer heller ikke. Det er veldig viktig at du er godt kjent med utstyret ditt. Om må du ha nytt utstyr er det viktig at du ikke kjøper dette rett før turen, men planlegger i god tid. Det lønner seg å ha relativt lett utstyr, og det er ekstremt viktig at skistøvlene er skikkelig gått inn. Gnagsår, trykksmerter eller lignende vil man aller helst unngå.

Man starter å gå tidlig på morgenen, og er man heldig får man oppleve slike vakre øyeblikk.  - © Øydis Kristine Flateby

Man starter å gå tidlig på morgenen, og er man heldig får man oppleve slike vakre øyeblikk.

Foto: Øydis Kristine Flateby

Haute Route-veteran

Norske Nils Nielsen er innehaver og daglig leder av fjellguide.no. Han har gått Haute Route mellom Chamonix og Zermatt så mange ganger at han har mistet tellingen, men selv anslår han at det er mellom 10 og 15 ganger. Han er utdannet Tindevegleder med internasjonal godkjenning IFMGA/IVBV og har jobbet fulltid med fjellføring siden 2005. Skiinfos redaktør møtte Nils i Chamonix kvelden før hun selv skulle ut på turen, og fikk stilt noen spørsmål.

Hvorfor skal man gå Haute Route?

– Det er en fantastisk skitur som tar deg gjennom de flotteste fjellene i Europa. Jeg synes det er veldig fascinerende å være underveis, at du hele tiden er på vei til et nytt sted. Man kommer inn i en egen modus og kan slå av stress, tanker og bekymringer som man kanskje har hjemme, forteller Nielsen.

Hvem passer turen for?

– Turen passer for folk som er i god form, og som er glade i å være i fjellet. Dette er ingen latmannsferie og man blir sliten. Det er viktig at man har mange skiturer i beina og mestrer å stå på ski i ulike forhold, sier han.

Han forteller at randonée-fenomenet kom til landene lenger sør i Europa lenge før det kom til Norge. Det har vært populært i mange, mange år, og sporten er i stadig utvikling. De siste årene har man sett at fler og fler har fått øynene opp for sporten.

Skiinfos redaktør hadde på forhånd hørt rykter om hyttene på veien mellom Chamonix og Zermatt: Trange, varme hytter med en eim av svettelukt hengende i luften. Med så mange mennesker samlet på et lite areal, med få hygienemuligheter og tynne vegger kan det resultere i dårlig nattesøv. 

Hvorfor har man lyst til å sove tett opp til fremmede mennesker med en konstant snorkedur i veggene?

Nielsen ler og sier raskt at det er en egen sjarm i det også.

– Jeg vil utfordre dere til å finne ut av det i løpet av uka, sier han.

– Turen er først og fremst fantastiske naturopplevelser. Det å være alene i fjellet og se på at sola titter opp. Nyte fine nedkjøringer og sitte i solveggen på hytta etter dagens etappe. Det er ikke mye som kan måle seg med det. Men hyttene er for fjellfolk, det er ikke luksuschalets, det må man være forberedt på.

Hvor lenge skal du holde på med dette?

– Så lenge jeg kan, sier han sporentreks.

– Jeg håper å kunne gå Haute Route til ”fjellførerpensjonsalder”. 

 

Annonse

Bildegalleri

Haute Route fra Chamonix til Zermatt - © Maren Myre Baksaas
Haute Route fra Chamonix til Zermatt - © Mattias Erlandson
Haute Route fra Chamonix til Zermatt - © Mattias Erlandson
Haute Route fra Chamonix til Zermatt - © Mattias Erlandson

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!