Freerideski er vinterens terrengsykler. Alle som sykler sti eller downhill vet at det å finne riktige sko, klær, sekk osv er viktig. Men det er ikke så viktig som selve sykkelen. Skal du ha 26er eller 29er? En ramme av karbon eller titan? Valget du tar bør speile høyde, vekt, nivå og... bankkonto. Det samme gjelder når du skal finne de riktige frikjøringsskiene som passer til akkurat deg.

I denne kategorien har vi testet elleve par ski som alle har forskjellige egenskaper. Vårt test-team bestående av frikjørere, tidligere landlagskjørere, skiinstruktører m.m. var samlet i Snowbird i Utah i mars hvor vi totalt testet over 100 par ski. Skiene i denne kategorien er litt bredere enn allmountain-skiene. De retter seg mot skikjørere som liker seg best utenfor løypene, dersom forholdene tillater det. Det er et bredt spekter av egenskaper i disse skiene; stabilitet på- og utenfor bakkene, å flyte i pudder, letthet og fleksibilitet for å nevne noen.

Disse skiene er ikke like brede som skiene du finner i kategorien ”pudderski”, og de måler mellom 95 mm og 106 mm på midten. De er aller best off piste og i fjellet, men de fungerer også bra i bakken. Vi ser en tydelig forbedring fra produsentene i år med teknologier som reduserer ski- og svingvekt. Du skal ikke se bort i fra at du finner toppturskien din i denne kategorien.